vakcina

Вакцина против грипа може да спаси живот, али је треба примити на време

Средином октобра месеца и у алексиначком Дому здравља почела је вакцинација против сезонског грипа. Годишње се у овој установи да до 1.000 доза ове вакцине, иако је на територији општине хроничних болесника, код којих је она неопходна, драстично више. Свест о неопходности вакцинације и даље није на задовољавајућем нивоу, објашњава епидемиолог и директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић.

‒ Волео бих да та количина буде већа јер хроничним болесницима вакцина против грипа може да спаси живот, али нажалост они то не разумеју и поред свих наших објашњавања и прича. Уколико се некада повећа број, ми ћемо моћи да набавимо и додатне дозе – објашњава др Живадиновић.

dr RodoljubZivadinovic

Немарност према сопственом здрављу праћена је и страхом о недовољној ефикасности вакцина, што је приметно не само у Алексинцу, већ у читавој Србији. Епидемије различитих врста грипа у претходном периоду изазвале су неповерње дела јавности у вакцине и оправдано се поставило питање да ли су вакцине довољно ефикасне.

Наш саговорник објашњава да сваке године Светска здравствена организација процењује који ће се вирус грипа те године ширити. Он објашњава да су и поред неких пропуста и погрешних процена, ипак последњих 10 до 15 година анализе веома добре и да вакцина против грипа заиста штити.

‒ Најраспрострањенији сој се убацује у вакцину, некад је то један сој, некад су то два или чак три соја. Предвиђања се врше, пре свега, на основу кретања у југоисточној Азији која је извор сезонског грипа и одатле се практично шири читавим светом. Само се једне године десило да се појавио грип који није предвиђен. То је онај чувени свињски грип.

Вакцина против грипа, међутим, има најмање ефекте по питању заштите. Док неке вакцине штите чак 99% вакцинисаних, истраживања показују да вакцина против грипа штити на прави начин око 60% оних који су примили вакцину.

‒ Али они који су вакцинисани и ако се разболе неће имати тешке последице. Тако да практично можемо сматрати да штити 100% јер никада не може да дође до фаталног исхода, али само ако се правовремено прими. Посебан је проблем за оне који не приме правовремено, него тек онда када чују да се појавио грип, а то је касно. Значи од примања вакцине до стварања довољног броја антитела треба да прођу две недеље, имајте то у виду – поручује др Живадиновић.

Стручњаци препоручују да је октобар најадекватнији месец за вакцинацију против сезонског грипа. Иначе, алексиначком Дому здравља и осталим здравственим установама у Србији ове године испоручена је вакцина француског произвођача, коју је набавило Министарство здравља.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + nine =