Bata Milanović: U novinarstvu nema proizvoljnosti

Dugogodišnji novinar Radio Beograda i jedan od vodećih srpskih pesnika današnjice Bratislav Milanović boravio je u svom rodnom Aleksincu u četvrtak, 5. aprila, na dan kada su pre 19 godina NATO bombe ubile 11 civila i razorile uži centar grada. Tog dana Milanović je imao i planiranu novinarsku radionicu sa mladim polaznicima koje Centar za kulturu i umetnost priprema za buduće saradnike svog časopisa KultURA.

Bratislav Milanović

U razgovoru za naš sajt Milanović kaže da je iskustvo koje je stekao kao novinar i urednik u Radio Beogradu tokom 36 godina nemoguće preneti u jednom kratkom susretu sa mladim ljudima koji se opredeljuju za novinarstvo. Ali ono što uvek govori budućim novinarima je to da je novinarski posao lep, izazovan, ali i da nije lak. Može da bude čak i opasan i da novinari stradaju obavljajući svoj posao.

– Novinari moraju da se nalaze u centru događaja, u centru zbivanja, jer samo na taj način mogu da pošalju prave informacije onima kojima su one potrebne, a potrebne su naravno svima da bi mogli da se u ovom svetu i u ovom životu orijentišu, da pronađu neki svoj prostor i neki svoj put. Veoma je važno za mlade novinare da svakodnevno i na različite načine stiču nova znanja, koja će u nekoj prilici da im zatrebaju – kaže Milanović i savetuje buduće novinare da ne bi trebalo nikada da kažu „e šta će mi to, kad će to da mi treba“ jer nikad čovek ne zna kad će šta da mu treba i u kojoj prilici.

Novinaru, smatra Milanović, pogotovu za tekst koji će da napiše ili da izgovori u nekom od elektronskih medija, znanje je veoma važno i na njemu treba raditi stalno. Za svaki tekst, ukoliko postoji prilika, a uvek postoji, treba se pripremiti, kao i kada se radi o intervjuu ili o nekim događajima koji su se zbili u prošlosti, a mogu da pomognu da se objasni ono šta se danas događa.

– Jedan neprestan rad je za novinara veoma važan, neophodan i, na kraju, taj posao moraju da shvate sasvim ozbiljno, jer u njemu nema proizvoljnosti. Svaku proizvoljnost primeti neko drugi i onda na to nekad skrene pažnju na prijatan, a nekad, boga mi, na neprijatan način – ističe Bata Milanović.

Podsećajući da se on pripremao koristeći arhiv Radio Beograda, Milanović kaže da danas internet, koliko može da bude koristan, isto toliko može i da šteti jednom novinaru.

– Internet  nam nudi mogućnost da uporedimo informacije iz različitih medija o istom događaju. Recimo, uporedite šta je o nekom dešavanju u svetu objavio BBC, šta je objavio ruski „Sputnik“, a šta CNN. Internet pruža tu mogućnost da ne mora da se ‘kopa’ po pres klipingu Radio Beograda, koji na kraju krajeva nije ni mogao da ima na raspolaganju toliko listova. Sada je  mnogo lakše doći do svega toga na ovaj način, ukoliko vam onlajn izdanja svetskih novina nude tu mogućnost besplatno – zaključuje Milanović uz upozorenje da informacije na Vikipediji nisu  posebno pouzdane, jer i urednici Vikipedije, i Vikipedija sama tvrde da to nisu enciklopedijske informacije koje su 100 odsto tačne.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + twenty =