„Alisa” u Aleksincu

Druge večeri „Zimskog pozorišnog festivala za decu” na sceni Doma kulture gostovalo je narodno pozorište iz Pirota sa predstavom „Alisa u zemlji čuda”. Mladi reditelj David Alić sa glumačkom ekipom opredelio se da na osnovu ove poznate bajke Luisa Kerola, napravi angažovanu predstavu koja ukazuje na to kako pojedinac može da pobedi sopstvene strahove i ostane svoj.

Alisa u zemlji čuda
Da li je Alisa samo bajka ili i kritika tadašnjeg društva, pitanje na koje kritičari pokušavaju da odgovore već više od 150 godina. Sveštenik i matematičar Luis Kerol, ostavio je da se njegova priča, jednako tajanstvena i zagonetna kao i on sam, višestruko definiše kroz vekove.

Svi oni koji su pažljivo čitali knjigu i gledali ovu predstavu videli su da se uvek pominje taj čaj u pet, koji je, kao što znamo, bio nekakvo obeležje engleskog društva. S druge strane predstava nesumnjivo govori o odrastanju i nesputanoj mašti. Mnogi kritičari su se pitali dokle ta mašta može da ide i da li je ona zaista samo nesputana mašta ili on šalje nekakve poruke kroz ovu priču o Alisi. Mislim da je u tome zapravo i ključ kako raditi tu predstavu jer oni koji rade tu predstavu zapravo mogu da traže ključ njegove priče i da pokušavaju na neki način da je definišu. Meni se čini da su u ovoj predstavi prisutna upravo ta neka rediteljska pomeranja ‒ rekao je uvodničar na sinoćnoj tribini, profesor i reditelj Branko Popović.

Glumcem večeri od strane stručnog žirija proglašena je Kristina Tomić, koja je tumačila lik Alise.

Alisa u zemlji čuda
glumica Kristina Tomić

Igram devojčicu koja je sazrela uz likove iz mašte i koja shvata neke svoje greške i uspeva da pokrene ljubav i podstakne želju za slobodom. Ona ima verovatno svoj neki beg gde plovi u tu maštu i pobednik je zajedno sa njima. Bilo je divno i mene ova predstava emotivno dotiče jer upravo govori o tom teroru, o tome da nemamo prava na slobodno mišljenje – rekla je mlada glumica.

Pored Kristine Tomić, dobrom glumom istakli su se i ostali članovi pirotskog ansambla Aleksandar Radulović u ulozi Crvene kraljice, Aleksandra Stojanović kao Šeširdžija, Danica Stanković Beli zec, Aleksandar Aleksić u ulogama Kunića i Puha, Natalija Geleban kao gusenica i karta AS, Milan Nakov u ulozi mačka Kezala i Kralja, Danijela Ivanović kao karta pet i Maja Jocić kao karta osam. Uz sve pohvale za nastup Narodnog pozorišta iz Pirota, zamerku bi mogla da upute deca mlađa od 12 godina jer se stiče utisak da je komad po načinu igranja i porukama namenjen nešto starijoj deci, a poučan i za odrasle.

Zimski pozorišni festival nastavlja se večeras bajkom za decu po motivima poeme Dušana Đurišića u predstavi „Baroni di Makaroni”. Komad u režiji Olje Đorđević i izvođenju glumaca pozorišta lutaka Pinokio sa Novog Beograda počinje u 19 sati.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 5 =