„Алиса” у Алексинцу

Друге вечери „Зимског позоришног фестивала за децу” на сцени Дома културе гостовало је народно позориште из Пирота са представом „Алиса у земљи чуда”. Млади редитељ Давид Алић са глумачком екипом определио се да на основу ове познате бајке Луиса Керола, направи ангажовану представу која указује на то како појединац може да победи сопствене страхове и остане свој.

Alisa u zemlji čuda
Да ли је Алиса само бајка или и критика тадашњег друштва, питање на које критичари покушавају да одговоре већ више од 150 година. Свештеник и математичар Луис Керол, оставио је да се његова прича, једнако тајанствена и загонетна као и он сам, вишеструко дефинише кроз векове.

Сви они који су пажљиво читали књигу и гледали ову представу видели су да се увек помиње тај чај у пет, који је, као што знамо, био некакво обележје енглеског друштва. С друге стране представа несумњиво говори о одрастању и неспутаној машти. Многи критичари су се питали докле та машта може да иде и да ли је она заиста само неспутана машта или он шаље некакве поруке кроз ову причу о Алиси. Мислим да је у томе заправо и кључ како радити ту представу јер они који раде ту представу заправо могу да траже кључ његове приче и да покушавају на неки начин да је дефинишу. Мени се чини да су у овој представи присутна управо та нека редитељска померања ‒ рекао је уводничар на синоћној трибини, професор и редитељ Бранко Поповић.

Глумцем вечери од стране стручног жирија проглашена је Кристина Томић, која је тумачила лик Алисе.

Alisa u zemlji čuda
глумица Кристина Томић

Играм девојчицу која је сазрела уз ликове из маште и која схвата неке своје грешке и успева да покрене љубав и подстакне жељу за слободом. Она има вероватно свој неки бег где плови у ту машту и победник је заједно са њима. Било је дивно и мене ова представа емотивно дотиче јер управо говори о том терору, о томе да немамо права на слободно мишљење – рекла је млада глумица.

Поред Кристине Томић, добром глумом истакли су се и остали чланови пиротског ансамбла Александар Радуловић у улози Црвене краљице, Александра Стојановић као Шеширџија, Даница Станковић Бели зец, Александар Алексић у улогама Кунића и Пуха, Наталија Гелебан као гусеница и карта АС, Милан Наков у улози мачка Кезала и Краља, Данијела Ивановић као карта пет и Маја Јоцић као карта осам. Уз све похвале за наступ Народног позоришта из Пирота, замерку би могла да упуте деца млађа од 12 година јер се стиче утисак да је комад по начину играња и порукама намењен нешто старијој деци, а поучан и за одрасле.

Зимски позоришни фестивал наставља се вечерас бајком за децу по мотивима поеме Душана Ђуришића у представи „Барони ди Макарони”. Комад у режији Оље Ђорђевић и извођењу глумаца позоришта лутака Пинокио са Новог Београда почиње у 19 сати.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × three =