duseci

Акцијом на фејсбуку покренуо опремање Дечјег одељења

Да друштвене мреже могу бити покретач хуманитарних акција показало се и на примеру који је ових дана тема број 1 у Алексинцу. Захваљујући једној таквој акцији Дечје одељење алексиначке Опште болнице добило је нове душеке, јастуке и инхалатор. Ову акцију крајем јуна покренуо је Слободан Крстић, предузетник из Прћиловице.

Slobodan Krstić
Покретач акције, Слободан Крстић; фото: www.facebook.com

‒ Моја ћеркица Сташа примала је дневне терапије на Дечјем одељењу и тада сам видео у каквом стању су душеци. То је било страшно. На неким креветима су изашле жице, преко њих су стављали ћебад да не прободу децу. Целог дана сам био под тим утиском, и тада сам одлучио да анимирам моје пријатеље преко Фејсбука ‒ прича Крстић. 

Крстић је тада на свом профилу описао какво је стање затекао у болници и да је спреман да донира два већа душека, али да је потребно укупуно 30, што би износило око 93 хиљаде динара. Реакције Слободанових пријатеља на фајсбуку, биле су невероватне. Људи су почели у коментарима да наводе своје новчане прилоге од по неколико хиљада динара. Прва се јавила глумица нашег позоришта Зорица Зока Стевановић, а онда је сума кренула вртоглаво да расте. До десет увече прикупљена су сва средства.

‒ Када сам сутрадан све то пренео главној сестри Оливери, она само што се није расплакала од среће. 

duseci Хуманитарна акција на Фејсбуку коју је покренуо Слободан, те вечери није завршена. Људи су наставили да се јављају и донирају новац, па је у складу са новим могућностима и списак купљених ствари постајао већи. Помоћ у опремању дечјег одељења дали су и појединци и привредници, па је до сада укупна сума премашила 200 хиљада динара.

Слободан каже да му је велику подршку пружила супруга Тамара, а да ради праву ствар, потврдиле су речи једне девојчице која је лежала на Дечјем одељењу.

‒ Сутрадан када сам ћеркицу Сташу довео на терапију та мала ми је рекла: ‘Ноћас сам прелепо спавала на новом душеку!’… Тада ми је срце било пуно –каже Слободан.

Fejsbuk akcija
Дечје одељење добило је и нови инхалатор 

Ово није само прича о хуманости једног човека или групе људи која је урадила друштвено корисну ствар, већ догађај који охрабрује и потврђује да и у данашњем друштву хуманост и колективни интерес нису у потпуности замрли.

Више о овом несвакидашњем догађају биће објављено у следећем броју АЛ новина.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =